Golestan

-



در بخش نخست آموزش عکاسی، مطالبی راجع به ساختمان دوربینهای SLR بیان شد. در این بخش به معرفی انواع دیگری از دوربین های عکاسی و بررسی تفاوتهای عمده و کاربردی این دوربین ها با دوربین های SLR میپردازم.

یکی از انواع دوربینهایی که بواسطه کوچکی و راحتی کارکرد در بین مردم بسیار مورد استفاده قرار میگیرند، دوربینهای کمپاکت( Compact ) یا جیبی هستند. این دوربینها، علاوه بر کوچکی سایز، تفاوتهای دیگری نیز با دوربینهای SLR دارند . اول اینکه لنز این دوربینها قابل تعویض نیست ، دیگر آنکه در ساختار آنها آینه ،منشور و شاتر ( در انواع دیجیتال ) وجود ندارد و تصویر از طریق مونیتور و یا منظره یاب الکترونیکی ( یا منظره یاب اپتیکال داخل بدنه که دیدش خارج از لنز است ) دیده میشود.


همانطور که گفته شد ، دوربینهای کمپاکت فاقد آینه و شاتر هستند. این اجزاء علیرغم مزیت عمده ایکه در ایجاد یک تصویر زنده و روشن در منظره یاب دارند ، در دوربینهای SLR یک محدودیت نیز ایجاد میکنند و آن محدودیت در سرعت همزمانی فلاش است . از آنجا که فلاش در کمتر 10.000/1 ثانیه نورخودرا ساطع میکند و آینه و شاتر نمیتوانند با چنین سرعتی و همزمان با فلاش حرکت کنند، بنابر این سرعت دوربین، حداکثر، تا سرعت معینی میتواند با فلاش هماهنگ شود. به این سرعت، سرعت همزمانی فلاش میگویند ( Flash X Synchronize Speed ) . در این سرعت و کمتر از آن فلاش میتواند تمام سطح فیلم یا حسگر را پوشش دهد ولی چنانچه از سرعتهای بالاتری استفاده شود ، ممکن است تمام یا قسمتی از فریم عکس تاریک بماند.

عکسهای زیر با دوربینی که سرعت همزمانی فلاش در آن 200 ( 200/1ثانیه ) است گرفته شده اند . هر سه عکس بکمک فلاش گرفته شده اند. عکس سمت چپ با سرعت 200 ، عکس وسط با سرعت 800 و عکس سمت راست با سرعت1600گرفته شده

1/1600 Sec 1/800 Sec 1/200 Sec

همانطور که گفتیم، دوربینهای جیبی فاقد آینه و شاتر هستند و بنابراین چنین محدودیتی در مورد آنها صدق نمیکند و عکاسی با فلاش ، حتی با سرعت حداکثر دوربین، مشکلی ایجاد نمیکند و آنگونه که در جلسه ی مربوط به عکاسی بافلاش خواهیم دید ، این مسئله مزیتی عمده محسوب میگردد.

بعلاوه فقدان آینه و شاتر باعث میشود که نور بطور دائم ( و نه فقط در لحظه عکاسی ) به حسگر برسد و بهمین علت دوربینهای کمپاکت نمایش زنده ( Live View ) دارند، یعنی پیش از عکس گرفتن نیز میتوان سوژه یا منظره را در مونیتور یا منظره یاب الکترونیک دید. در صورتیکه در دوربینهای SLR تنها پس از گرفتن عکس میتوان عکس گرفته شده را در مونیتر بازبینی کرد ( البته در مدلهای SLR جدید ، قابلیت نمایش زنده نیز اضافه شده که محدودیتهای فوق الذکر را منتفی میکند ). بعلاوه، دوربینهای کمپاکت دارای قابلیت فیلمبرداری نیز میباشند ( که البته بسیاری از دوربینهای SLR جدید نیز به این قابلیت مجهز شده اند )

(در دوربینهای کمپاکت سرعت شاتر عملکردی الکتونیکی است. بدین معنا که حسگر در کسری از ثانیه( برحسب سرعت انتخاب شده ) فعال میشود تا عکس ثبت شود و مجددا غیر فعال میگردد )

دوربینهای کمپاکت به اشکال مختلف و با کاربردهایی متنوع ساخته میشوند :




سوپر زوم ها نمونه ای از دوربینهای کمپاکت هستند که دارای لنز با فاصله کانونی بسیار متغیر میباشند. یعنی لنز آنها از زاویه واید تا تله را پوشش میدهد

دوربین مقابل نمونه ای از دوربین سوپرزوم با لنز زوم 18 برابر است که از زاویه واید 27 میلیمتر تا زاویه بسته 486 میلیمتر را پوشش میدهد .




دوربینهای شبه اس ال آر( SLR-Like ) نمونه ای دیگر از دوربینهای کمپاکت هستند . این دوربینها علیرغم ابعاد بزرگ وظاهری شبیه به دوربینهای SLR ، از لحاظ ساختمان داخلی وعملکرد، مشابه دوربینهای کمپاکت هستند، یعنی فاقد آینه، شاتر و منشور هستند و لنز آنها نیز غیر قابل تغییر است. بعلاوه بخاطر اینکه حسگر آنها مانند دوربینهای کمپاکت، ابعادی کوچک دارد ، از نظر کیفیت عکس، بخوبی دوربینهای SLR نیستند.





نوع دیگری از دوربینها، rangefinder نام دارد . دوربینهای rangefinder فاقد آینه و منشور هستند و بنابراین قابلیت دیدن منظره از درون لنز را ندارند و منظره یاب آنها از نوع اپتیک خارج از لنز است. سایر مشخصات این دوربینها مثل قابل تعویض بودن لنزها، ابعاد حسگر و... مشابه دوربینهای SLR است.

از آنجا که این دوربینها فاقد آینه هستند، لذا ارتعاش ناشی از حرکت آینه که مختصری بر کیفیت عکس تاثیر منفی میگذارد در این دوربینها وجود ندارد.




دوربین های عکاسی را بر اساس ابعاد فیلم یا حسگر نیز تقسیم بندی میکنند.

دوربین های SLR فیلمی یا آنالوگ به دوربینهای 35 میلیمتری معروفند چرا که طول یک فریم فیلم آنها تقریبا 35 میلیمتر ( 36 میلیمتر ) است. دوربینهای SLR دیجیتال ، برحسب آنکه حسگر آنه معادل یا کوچکتر از یک فریم 35 میلیمتری باشند به انواع Full Frame , APS-C size , APS-H size و 3/4" تقسیم میشوند.

دوربینهای 120 میلیمتری نوع دیگری از دوربینهای عکاسی هستند که ابعاد فیلم آنها نسبت دوربینهای SLR بزرگتر است.

نوع دیگری از دوربینهای عکاسی ، دوربینهای قطع متوسط یا Medium Format هستند. ابعاد فیلم یا حسگر این دوربینها، 48 در36 میلیمتر است


دسته آخر دوربینهای قطع بزرگ یا Large Format هستند. ابعاد فیلم این دوربینها بسیار بزرگ و معادل 4 در 5 اینچ است

  

How To Buy A Camera

براي انتخاب يك دوربين، با وجود تعداد زيادي برند، مدل ها و ويژگي هاي مختلف بايد دقت زيادي كرد. نكاتي كه در ادامه ذكر مي كنيم جزو مواردي هستند كه بايد بدانيد تا بتوانید دوربین دیجیتال مناسب را انتخاب کنید. دانستن موارد زير به شما كمك مي كند بدون توجه به پيشنهاد فروشنده (كه معمولا به دنبال سود خود است) يك خريد مناسب داشته باشيد.

در ابتدا براي انتخاب دوربيني كه ميخواهيد تهيه كنيد بايد 5 سئوال از خود بپرسيد. اين 5 سئوال را با در نظر گرفتن جوانب موجود بسنجيد و پاسخ آن را به خاطر بسپاريد تا در هنگام نتيجه گيري دچار سردرگمي نشويد.

سئوال اول) بيشترين كاربرد شما از اين دوربين در چه مواقعي است؟

  • مواقع تفريح و سرگرمي

اگر تنها زماني كه در حال تفريح هستيد عكس ميگيريد و اين عكس ها را معمولا براي فيس بوك و وبلاگ خود استفاده مي كنيد، و ميخواهيد عكس ها از كيفيت دوربين موبايلتان بيشتر باشند، احتياج به يك دوربين نيمه فشرده داريد و تنها چيزي كه براي اين دوربين لازم داريد يك دكمه است كه با فشار دادن آن عكس گرفته شود.

  • گاهي اوقات (زمان خاصي ندارد)

اگر دوست داريد زماني كه از خانه خارج مي شويد و با دوستانتان هستيد دائما عكس بگيريد، و اگر هر منظره و هر شخصيتي شما را به وجد مي آورد كه يك عكس در آن لحظه داشته باشيد، يك دوربين باريك و شيك كه در به راحتي در كوله پشتي شما قرار گيرد ، مناسب شماست.

  • در جاده ها

اگر شما جزو دسته اي هستيد كه دائما در سفرهستيد و دوست داريد عكسهايتان در جاده و خيابان به زيبايي هر چه تمام تر باشد، يك دوربين ديجيتال SLR با ويژگي هاي بالا و لنز هاي داخلي با رنج فاصله كانوني گسترده (28 تا 200 ميليمتر) ، گزينه مناسبي براي شما خواهد بود.

  • استفاده حرفه اي

اگر شما فارغ التحصيل در رشته اي مربوط به عكاسي هستيد و يا دوست داريد عكس هاي حرفه اي تري بگيريد، دوربين هاي حرفه اي كه ديجيتال SLR باشند و لنز هاي قابل تغيير داشته باشند (2 يا 3 و يا تعداد بيشتري لنز) همان چيزي است كه شما به آن نياز داريد.

سئوال دوم) چقدر مي خواهيد هزينه كنيد؟

  • 80$ تا 100$

اگر شما كمتر از 100$ دلار (حدود 100 هزار تومان) براي خريد دوربين در نظر گرفته ايد، نترسيد. شما مي توانيد چند مدل زيبا و نيمه فشرده بيابيد كه در اين رنج قيمت باشند. اين مدل ها مناسب عكس گرفتن در تاريكي نيستند و اگر مي خواهيد عكس هايتان كيفيت خيلي بالايي داشته باشند و با چندين مرحله بزرگنمايي كيفيت خود را از دست ندهند بايد هزينه خود را كمي افزايش دهيد. ولي براي گرفتن عكس هاي معمولي و متوسط گزينه مناسبي هستند.

اگر تا اينجاي مطلب مطمئنيد كه بيشتر از 100 دلار نمي توانيد هزينه كنيد به شما پيشنهاد مي كنم يكي از 2 مدل پيشنهادي زير را انتخاب كنيد. زيرا كه بهترين مدل ها در اين رنج قسمت هستد:

 

دوربين Canon Powershot A495 كه 10.0 مگاپيكسلي بوده و در سه رنگ موجود است و قيمت اين مدل تنها 90$ دلار است. براي مشاهده مشخصات بيشتر روي اين لينك كليك كنيد.

دوربين Casio Exilim EX-Z16 كه 12.0 مگاپيكسل بوده و در 4 رنگ موجود است. قيمت اين مدل هم 100$ دلار است.

بنابراين اگر قصد نداريد بيش از 100 دلار هزينه كنيد، با مشاهده مشخصات فني ، يكي از دو دوربين بالا را انتخاب كنيد.

  • 100$ تا 200$

اگر بين 100 تا 200 دلار براي هزينه دوربين در نظر گرفته ايد، شانس با شماست. شما مي توانيد يك دوربين با قابليت Zoom 4x+ داشته باشيد كه به اندازه كافي سريع باشند. ولي اين دوربين ها قابليت فيلم برداري HD ندارند و از نظر طراحي نيز مشابه ساير دوربين ها هستند(يك بدنه مستطيل شكل و لنز وسط آن). اين دوربين ها مناسب عكس برداري هاي صاف و ساده هستند. دو نمونه از اين دوربين ها در ادامه معرفي شده اند كه مي توانند انتخاب را براي شما آسان تر كنند.


وربين Kodak مدل Kodak EasyShare M380 كه 10.2 مگاپيكسل بوده و قيمت آن تقريبا 160$ دلار است.

دوربين DMC-FP1A پاناسونيك كه 12.1 مگاپيكسل است و حدود 150$ دلار قيمت دارد.

  • 200$ تا 350$

اگر قرار است از 200 تا 350 دلار هزينه كنيد بايد چند نكته را بدانيد. قابليت zoom يا بزرگنمايي دوربين شما بايد حداقل 5X باشد. اين دوربين بايد ضد ضربه و ضد آب نيز باشد تا بتوانيد در زير آب نيز عكس بگيريد. ضمنا اين دوربين فيچر هاي زيادي به شما ارائه خواهد كرد. بنابراين مدل هاي زير را به عنوان نمونه به شما معرفي مي كنيم. توجه كنيد كه اين دوربين ها به اندازه اي كوچك هستند كه در جيب شلوار جين شما جاي مي گيرند.

دوربين Sony Cyber Shot DSC-HX5V با رزولوشن 10.1 مگاپيكسل و قيمت 330$ دلار

دوربين Pentax Optio W90 با رزولوشن 12.1 مگاپيكسلي ضد ضربه،ضد سرما، ضد آب و ضد ... كه مشخصات فني آن در لينك داده شده بين شده است

  • $400 تا 600$

اگر شما دوست داريد در حيات وحش و از حيوانات يا از لحظه هاي خاص عكس برداري كنيد، بايد يك دوربين با لنز داخلي SuperZoom تهيه كنيد كه رنج Focal آن گسترده باشد تا بتوانيد از پهناي يك كوه (فاصله كانوني 24 ميليمتر) و يا كوچكترين موجودات (فاصله كانوني 400 ميليمتر) عكس بگيريد. در اين رنج قيمت همچنين مي توانيد يك دوربين ديجيتال SLR با لنز قابل عوض كردن تهيه كنيد.

در اين رنج دو نمونه از بهترين دوربين ها مدل هاي زير هستند:

دوربين Panasonic LUMIX DMC-LX5 كه 10.1 مگاپيكسل بوده و 413$ دلار قيمت دارد. دوربين Panasonic LUMIX G10 كه 12.1 مگا پيكسل است و 420$ دلار قيمت دارد

  • 600$ تا 1000$

با اين هزينه شما مي توانيد يك دوربين بسيار مستحكم كه قادر به گرفتن فيلم HD است تهيه كنيد. كيفيت DSLR با تعدادي از ويژگي هاي اتوماتيك آسان و كنترل هاي قابل تنظيم بيشتر در اين مدل وجود دارد. شما مي توانيد از كمپاني هاي بسياري همچون Nikon, Canon, Olympus و Pentax محصول خود را خريداري كنيد. در اين رنج قيمت دو دوربين زير به شما پيشنهاد مي شود.

دوربين Olympus EP2 كه 12.3 مگاپيكسل بوده و 606$ دلار قيمت دارد.

دوربين Canon EOS Rebel T2i كه 18 مگاپيكسل بوده و 900$ دلار قيمت دارد.

  • 1000$ تا 1600$

عكاسان حرفه اي براي گرفتن عكس هاي دلخواهشان بايد هزينه بيشتري براي يك دوربين DSLR و يك جفت لنز پرداخت كنند. DSLR ها در اين رنج محكم تر بوده و در برابر نم و رطوبت هم مقاوم هستند. مواد به كار رفته در ساخت اين دوربين ها بيشتر منيزيم است و سرعت اين دوربين ها بالاست. عكس هايي همچون رقص رنگ ها و تصاوير بسيار ريز و حساس با اين دوربين ها گرفته مي شود.

نمونه اي از اين نوع دوربين را مي توانيد در زير مشاهده كنيد.

دوربين EOS 5D Mark II كه 21 مگا پيكسل بوده و بدنه آن به تنهايي 2500$ دلار براي شما آب مي خورد

سئوال سوم) چه برندي مورد نظر شماست؟

شايد قبلا اين طور تصور مي شد كه بايد دوربين ديجيتال را تنها از چند برند خاص تهيه كنيد. مثلا دوربين هاي ديجيتال به غير از برند هاي Nikon و Canon و Olympus و Pentax خيلي خوب نيستند و نبايد به غير از اين برند ها خريد كرد. ولي اين گفته امروزه فقط براي خريد دوربين هاي حرفه اي به كار مي رود. به طور كل اگر تصميم به خريد دوربين ديجيتال حرفه اي داريد به شما توصيه مي كنيم از برند هاي مذكور (يا يكي از برند هاي قديمي)دوربين تهيه كنيد. ولي براي خريد يك دوربين خوب و نيمه حرفه اي لازم نيست از برند هاي گران قيمت خريد كنيد. براي اين منظور به فروشگاه مورد نظر برويد و دوربين را در دست بگيريد. هر چه دوربين در دست شما راحت تر باشد و حس بهتري به دست شما دهد، براي شما مناسب تر است. ضمنا در مورد ويژگي هاي نرم افزاري دوربين هم سئوال كنيد. هرچه ويژگي ها بيشتر باشد بهتر است. Shutter دوربين را نيز امتحان كنيد و ببينيد به اندازه كافي سريع باشد و به محض فشردن دكمه، عكس گرفته شود. هيچ چيز بدتر از يك دوربين كند نيست. زيرا لحظه هاي مناسبي كه مي خواهيد عكس بگيريد را هدر مي دهد.

سئوال چهارم) چندمگاپيكسل مناسب شماست؟

به دليل كم اطلاعي عده اي از كاربران، تصورات نادرستي در مورد مگاپيكسل وجود دارد. اگر شما عكس هايتان را به صورت Online به اشتراك مي گذاريد و يا ميخواهيد آنها را در صفحات 8.5x11 اينچ پرينت بگيريد، به دوربيني بيشتر از 6 مگاپيكسل نياز نداريد. در واقع هرچه مگاپيكسل بالاتر باشد به اين معنا نيست كه كيفيت بيشتر است. مگاپيكسل بالاتر يعني شما مي توانيد عكس ها را در ابعاد بزرگتر مشاهده كنيد و هر چه عكس را زوم كنيد باز هم مربع-مربع نمي شود. اين به معني كيفيت تصوير بهتر نيست و كيفيت بهتر را تنها مي توان با وضوح تصوير (Resolution) بالاتر به دست آورد. بنابراين اگر يك دوربين 50 مگاپيكسلي بخريد كه وضوح تصوير خوبي نداشته باشد، نمي توانيد عكس با كيفيتي داشته باشيد. در واقع با اين دوربين عكس هايي به اندازه بيلبورد و با كيفيت پايين خواهيد داشت.

سئوال پنجم) سايز سنسور و ميزان حساسيت دوربين چقدر برايتان مهم است؟

سايز سنسور در دوربين ها بسيار اهميت دارد. هرچه سايز سنسور دوربين بزرگتر باشد، تعداد پیکسل ها افزایش می یابد و نویز نیز کاهش يافته و عكس بهتري در هنگام عكس گرفتن در نور كم خواهيد داشت.

در دوربین های SLR و نیمه حرفه ای از سنسورهای بزرگ استفاده می شود ولي اگر دوربين Compact شما سنسور بزرگتري داشته باشد عكس هاي بهتري در شب خواهيد گرفت. بنابراين حتما اندازه Sensor را در مشخصات دوربين چك كنيد و در مقايسه انتخاب هايتان اين نكته را در نظر بگيريد. (در قسمت Specification دوربين ويژگي ISO نشان دهنده حساسيت سنسور است و هر چه عدد بزرگتري باشد بهتر است).

ساير موارد مهمي كه بايد در خريد خود به آن ها توجه كنيد

  • Zoom

به آنچه در مورد قابليت زوم دوربين گفته مي شود، توجه نكنيد. 4X, 5X و .. معمولا موارد مهمي نيستند. آنچه در مورد زوم دوربين مهم است اين است كه بدانيد: ميخواهيد با دوربينتان بيشتر عكس هاي از راه دور بياندازيد يا عكس هاي وسيع و عكس منظره. اگر عكس منظره و عكس هاي وسيع و يا دسته جمعي براي شما مهم تر است بايد اندازه كانوني يا Focal Length دوربين حداقل 28 ميليمتر باشد. ولي اگر انداختن عكس هايي از راه دور براي شما بيشتر اهميت دارد، بهتر است فاصله كانوني از 200 ميليمتر به بالا باشد. در اين حالت است كه زوم 4X و 7X و .. به درد مي خورد. زيرا شما ترجيح مي دهيد با دوربينتان كه قادر است مسافت زيادي را عكس برداري كند، كمي زوم كنيد.

  • لنزهاي سريع (و روشن)

سرعت لنز كه به آن روشنايي لنز هم مي گوييم هر چه بيشتر باشد، در نور كم، عكس هاي بهتري خواهيد داشت. بسياري از دوربين هاي فشرده داراي سرعت لنز f/2.8 هستند (كه معمولي است). مثلا دوربيني با ويژگي f/2.0 و يا حتي f/1.8 بسيار بهتر بوده و ميتواند عكس هاي شارپ تر و بهتري بگيرد. (هرچه اين عدد كوچكتر باشد سرعت و روشنايي لنز بيشتر است).

  • HD Video

داشتن ضبط HD براي يك دوربين يكي از محاسن بزرگ است. خيلي به اين موضوع توجه نكنيد كه كيفيت ضبط دوربين شما 1080 است يا 720 . چراكه هر دوي اين رزولوشن ها كيفيت خيلي خوبي دارند.

  • 3D يا سه بعدي

دوربين هايي كه قابليت ضبط تصاوير و يا عكس هاي HD دارند، به مرور در حال ورود به بازار هستند. البته اين تكنولوژي هنوز كامل نيست و به شما توصيه مي كنيم پول خود را صرف خريد اين دوربين ها نكنيد.

*****************************************************************

معرفی دوربین های Mirrorless نیکون مدل V1 و J1

به این مطلب چه رتبه ای می دهید:
(2 رای)
Nikon mirrorless J1 and V1Nikon mirrorless J1 and V1Nikon.com

در این مقاله قصد داریم اولین دوربین های Mirrorless نیکون را معرفی کنیم. این دو دوربین که V1 و J1 نام دارند، دارای سنسور 10.1 مگاپیکسل بوده و قابلیت ضبط ویدئوی Full HD یا 1080P دارند. در ادامه مشخصات فنی و تصاویر این دو دوربین را مشاهده خواهید کرد.

V1 و J1 اولین دوربین های Mirrorless نیکون هستند که از سیستم لنز 1 NIKKOR استفاده کردند. با اینکه سایز این دوربین ها کوچک است ولی دارای قابلیت تعویض لنز هستند.

main-nikon-j1-v1-mirrorless-j2

این دو دوربین مجهز به پردازشگر تصویر EXPEED3 بوده و رنج ISO آن ها بین 100 تا 3200 است. سنسور 10 مگاپیکسلی و قابلیت ضبط ویدئو با رزولوشن 1080P از جمله ویژگی هایی هستند که این دوربین ها را در رنج دوربین های قدرتمند نیکون قرار می دهند.

main-nikon-j1-v1-mirrorless-v2

مدل J1 که نمونه ای از آن را در تصویر زیر مشاهده می کنید، دارای لنز 10 تا 30 میلیمتر می باشد. سرعت ضبط J1 با AF معادل 10fps و با Locked AF معادل 60fps می باشد. قیمت این مدل با LCD سه اینچ، در بازار جهانی معادل 650$ دلار است.

main-nikon-j1-v1-mirrorless-j1

قیمت مدل V1 که دارای لنز 10 تا 30 میلیمتر است و با 1.4m dot EVF اضافه عرضه می گردد، معادل 890$ دلار می باشد.

main-nikon-j1-v1-mirrorless-v1

هر دو دوربین در ماه آینده در امریکا به فروش خواهند رسید. به محض ورود این دوربین ها به بازار جهانی، اطلاعات کامل و مشخصات دقیق آنها در اختیار شما قرار می گیرد. شما می توانید این محصولات را در سایت Nikon نیز مشاهده کنید.

--------------------   
گزارش تخلف
بعدی